Dani Ermitaža u Srbiji 

Dani Ermitaža u Srbiji je kulturna manifestacija međunarodnog značaja koju zajednički organizuju muzej Ermitaž, Ministarstvo kulture Srbije i kompanija Gasprom njeft.

Po prvi put Dani Ermitaža u Srbiji biće održani u periodu od 24. do 29. oktobra 2023. godine u Beogradu. Najveći ruski muzej pripremio je obiman program. U saradnji sa Narodnim muzejom Srbije otvaraju se istovremeno dve izložbe: inkluzivni izložbeni projekat Nevidljiva umetnost i izložba Carski porcelan. Povodom obeležavanja 100-godišnjice srpskog baleta, koja se obeležava ove godine, legendarni peterburški Balet Jakobson izvešće dve predstave u Narodnom pozorištu u Beogradu sa najboljim delima iz svog repertoara. Održaće se i koncert poznatog ruskog baritona, narodnog umetnika Rusije Vasilija Gerela. Tokom Dana Ermitaža u Srbiji biće organizovane i projekcije dokumentarnih i igranih filmova u Jugoslovenskoj kinoteci, master-klase, seminari i okrugli stolovi u Narodnom muzeju. Generalni direktor Ermitaža Mihail Piotrovski održaće otvoreno javno predavanje Peterburški mostovi kulture na Univerzitetu u Beogradu.

U okviru manifestacije Dani Ermitaža, u Beogradu i Novom Sadu biće održana i 4. rusko-srpska arheološka konferencija na kojoj će učestvovati stručnjaci iz Ermitaža, Muzeja Vojvodine i Narodnog muzeja Srbije. Na kraju glavnog programa, srpski učesnici konferencije putuju u Sankt Peterburg kako bi nastavili naučni rad.

Dani Ermitaža u Srbiji samo su prvi korak ka dugoročnom razvoju delatnosti jednog od najpoznatijih svetskih muzeja u regionu. Ermitaž u tome aktivno podržavaju Ministarstvo kulture Srbije i kompanija „Gasprom njeft“. Manifestacija Dana Ermitaža pruža mogućnost nastavka kulturnog dijaloga između prijateljskih zemalja, deljenja naučnih iskustava i novih otkrića u oblasti umetnosti i zaštite kulturnog nasleđa.