Loading Događaji

« All Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Koncert „Francuski barok: ideja aristokratskog obrazovanja“

17. oktobra u 12:00 - 13:00

Francuska kultura ranog baroka razvija se na temelju renesansne tradicije trubadurske i truverske poezije, kao i idejama Ronsarove pesničke škole u Rambujeu koja je bila posvećena perfekciji francuskog jezika i govora. Brojna poetska ostvarenja ove škole neodvojiva su od instrumentalne pratnje na lauti. Lautu,  će u 17.veku u epohi francuskog klasicizma zameniti klavsen -čembalo, instrument italijanskog porekla.  Prvi značajni predstavnik francuske škole klavsenista bio je orguljaš Luj Kupren, koji je pouke o novom retoričkom stilu dobio od grofa Servijena, diplomate balkanskog porekla. Ovaj sjajni poznavalac Venecijanskog stila se po završetku 30godišnjeg rata, nakon što je učestvovao u potpisivanju  evropskog mira, nastanio u okolini Pariza, gde je u svojoj čarobnoj vili sa veštačkim vodopadima organizovao večeri italijanske muzike.

Nećak Luja Kuprena Fransoa Kupren, najtalentovaniji  je predstavnik francuske porodice muzičara i s pravom je dobio nadimak Veliki. Obeležio je period vladavine tri kralja Luja 14tog, Regenta Filipa Orleanskog i Luja 15tog. Već sa 14 godina postaje dvorski čembalista, kamerni muzičar i učitelj čembala mnogim članovima kraljevske porodice. Dvorsko okruženje, prisustvo filozofa i pisaca, predstavnika francuskog klasicizma ali i zastupnika novih prosvetiteljskih ideja, vodili su ga ka ulozi učitelja aristokratskih vrednosti. Obiman opus od 233 kompozicije za čembalo solo izložio je u  svitama-redovima, koje možemo posmatrati kao priručnik za vaspitanje plemenitosti kroz muziku:  u njihovim intrigantnim naslovima sadržane su ideje o tradicionalnim vrednostima, silama koje oblikuju emotivni i društveni život pojedinca,  filozofski stavovi. Neoplatonističke ideje Kupren povezuje sa zvučnim bojama i atmosferom, uveren da bavljenje muzikom oplemenjuje duh.

Kupren obeležava period previranja  u francuskoj kulturi, sukobe starih i modernih, period „zalaska“ veličanstvenog Kralja Sunce. Kuprenovi savremenici dvorski muzičari : Dangleber, Forkre, Difli i nasuprot njima pripadnici novih buržoaskih krugova Ramo, Balbastr, nastavljaju tradiciju vaspitanja moralnih vrednosti kroz često zajedljivu kritiku karaktera, sugerišući tužnu sudbinu aristokratije koja se predaje samo uživanjima.  Period sumnje u pravi način obrazovanja i odgovarajući kvalitet muzike obeležiće „rasprava bufona“ (La Querelle des Boufons” ) debata koja koja se vodila između Ramoa i Rusoa u periodu predrevolucionarne francuske kulture.

 

Luj Kupren (Louis Couperin, 1626-1662):

Prelude g

Prelude a, La Piemontaise

Passacaille g

Luj Maršan (Louis Marchand,1669-1732):

Prelude, Allemande, Courante, Sarabande Gigue,Menuet,Gavotte, Chaconne

Fransoa Kupren (Francois Couperin, 1668-1733):

8 Preludes

La Tenebreuse, La Favourite

Les Idees hereuses

Les vieux Segneurs

La Superbe, La Reine de Coeurs, La Raphaelle, l’Exquise, La Vernuill

Les Graces naturelles, La Zenobie

Les Folies francaises ou les Dominos

Antoan Forkre(Antoine Forqueray, ..)

La d ‘Aubonne, Les carillons de passy, La Latour

La Rameau, La Leon, Sylva, Jupiter

Žan Filip Ramo (Jean philippe Rameau, 1683-1764)

Les Rappeles des Oiseaux

La Poulle

Legiptienne

Žak Difli (Jacques Duphly, …)

La Forqueray

Chaconne

Detalji

Datum:
17. oktobra
Vreme:
12:00 - 13:00
Događaj kategorija: