Loading Događaji

« All Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Koncert: Gitar Art klasika 1

11. marta u 19:00 - 22:00

Sreda 11. mart
Atrijum Narodnog muzeja

 

Ulaznice za sva tri koncerta: 1500,00

Beograd će i ovog marta sa Gitar Art Festivalom biti svetska prestonica gitare i muzičkog sveta.  Tokom 6 festivalskih dana, od 10. do 15. marta održaće se 13 velikih koncerata i niz pratećih programa, a Beograd će posetiti više od 130 najznačajnijih gitarista današnjice.

Ljubitelji klasične gitare imaće priliku da gitarske superzvezde i vodeće klasične muzičare današnjice nakon višegodišnje pauze ponovo slušaju u atrijumu Narodnog muzeja.

Koncerti se realizuju uz podršku i pomoć Ambasade Portugala i Španije u Srbiji.

19:00 IŠTVAN REMER & GORAN LISTEŠ (Hrvatska)

Gitarski duo koga je beogradska publika dugo čekala da čuje. Karijera Ištvana Remera briljantno je započela brojnim nagradama na međunarodnim takmičenjima, od kojih valja izdvojiti prve nagrade koje je osvojio sredinom osamdesetih u Metmanu (Nemačka) i na Segovijinom takmičenju u Palma de Majorki, te, nešto kasnije, u Vinji del Mar u Čileu. Osim solističkih recitala i nastupa uz ugledne domaće i strane orkestre, vrlo često deluje i kao kamerni muzičar – održao je mnogo koncerata u duu s violončelistom Valterom Dešpaljem i klarinetistom Milkom Pravdićem. Objavio je tri solistička albuma. Redovni je profesor na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Zagrebu i drži majstorske kurseve na raznim festivalima u Hrvatskoj i inostranstvu.

Goran Listeš rođen je u Splitu. Studije je završio kod Darka Petrinjaka na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i Marge Bauml-Klasinc na Univerzitetu za muziku u Gracu. Pobednik je mnogih važnih međunarodnih takmičenja, uključujući „Fernando Sor“ (Rim, 1989) i „Mauro Giuliani“ (Bari, 1989). Posebno je značajan njegov uspeh na takmičenju „Printemps de la Gitare“ (u Belgiji, 1990), gde je osvojio prvu nagradu (Zlatna medalja kraljice Fabiole), nagradu Belgijske kompozitorske unije za najboljeg interpretatora belgijskog dela, kao i nagradu novinara.

20:15 GITARSKI KVARTET „KONKORDIS“ (Portugal)

Gitarski kvartet „KONKORDIS“ osnovan je 2005. godine i trenutno ga sačinjavaju Eudoro Grade, Fransisko Morais Franko, Žorže Pires i Pedro Rufino. Međusobna saradnja ovih muzičara, zajedno sa njihovim karakterima i različitim uticajima, stvara moto za prelep mistični zvuk upotpunjen jedinstvom gitara.

Kada govorimo o stilu, kvartet promoviše portugalsku muziku, koja je nekada aranžirana isključivo za Gitarski kvartet „Konkordis“. Primer  su i jedinstveni aranžmani pesama Karlosa Paredesa i Zeke Afonsa koje je uradio kompozitor Pedro Lozeiro, a koji su predstavljeni na prvom CD-u „Okupljanja“. Naravno, osim jedinstvenog programa, Gitarski kvartet „Konkordis“ takođe uključuje i opšti repertoar za ovaj ansambl, izvodeći neke od najpoznatijih kompozicija. Gitarski kvartet „Konkordis“ je do sada nastupao širom Portugala, ali i u inostranstvu.

21:30 RAFAEL AGIRE (Španija)

Rafael Agire je svetski poznati muzičar, a zahvaljujući svom dubokom razumevanju muzike, impresivnoj virtuoznosti i ogromnoj raznovrsnosti repertoara nastupao je u 34 zemlje. Početak njegove impresivne karijere obeležilo je osvajanje 13 prvih nagrada na međunarodnim takmičenjima. Trenutno je jedan od najslavnijih svetskih gitarista.

Rafael redovno nastupa u prestižnim koncertnim salama, uključujući i Karnegi hol u Njujorku, Koncerbau u Amsterdamu, Koncerthaus u Beču, Hol „Čajkovski“ u Moskvi, Palatu muzike u Barseloni, Filharmoniju Sankt Peterburga, Kubansko narodno pozorište, Umetnički centar u Seulu (Južna Koreja)…

Širok repertoar, sa preko 30 koncerata za gitaru i orkestar, omogućili su mu nastupe sa KBS Simfonijskim orkestrom u Koreji, Narodnim orkestrom iz Liona, Filharmonijom iz Baden-Badena…

 

Karte možete kupiti na linku:

Kupovina karata

Detalji

Datum:
11. marta
Vreme:
19:00 - 22:00
Događaj kategorija: