Loading Događaji

« All Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Otvaranje izložbe „HERISTEM – STEM u baštinskim naukama“

18.11.2022. u 13:00 - 14:00

HERISTEM – STEM u baštinskim naukama
18. novembar – 4. decembar 2022. godine
Mala galerija Narodnog muzeja Srbije

 

Otvaranje izložbe: 18. novembra u 13 časova
Govore: Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja Srbije i rukovodilac projekta prof. dr Staša Babić, Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu

Izložba HERISTEM – STEM u baštinskim naukama jedan je od završnih rezultata projekta strateškog partnerstva u okviru Erazmus+ programa HERISTEM – STEM in Heritage Sciences.

Devet partnera – ustanove visokog obrazovanja, zavod za zaštitu nasleđa, mala preduzeća i muzej – osmislilo je i realizovalo projekat čiji cilj je bio da se unaprede veštine i znanja kako studenata baštinskih nauka, tako i onih već profesionalno aktivnih na polju nasleđa. Projekat je zasnovan na arheologiji i arheološkom nasleđu.

Ovo je prvi projekat Strateškog partnerstva u okviru Erazmus+ programa u kojem učestvuje Narodni muzej.

Upotreba prirodno-matematičkih i tehničko-tehnoloških nauka (STEM) u analizama ostataka prošlosti, stvorila je u poslednjih nekoliko decenija velike mogućnosti za njeno detaljnije razumevanje. Time i za detaljnije poznavanje nasleđa, te mogućnosti razvoja adekvatnijih strategija odgovornog upravljanja i zaštite. Danas, međutim, ne postoji niti jedna ustanova u Evropi koja efikasno obrazuje studente u svim oblastima znanja i obučava ih svim metodama potrebnim za savremeno istraživanje i zaštitu nasleđa. Strateško partnerstvo HERISTEM kreirano je da bi se prevazišao deo ovih nedostataka i unapredio visokoškolski program studija u baštinskim disciplinama putem sistemskog uključivanja STEM znanja. Arheologija je centralna, kao najinterdisciplinarnija od svih baštinskih nauka. Istovremeno, baveći se različitim ostacima prošlosti, od pojedinačnih predmeta sve do kulturnih pejzaža, pokriva veći deo aspekata kulturnog nasleđa. Takođe, arheološko nasleđe ono je koje je danas najugroženije prostornim razvojem.

Izložba predstavlja implementaciju i rezultate projekta, STEM nauke u nasleđu, njegovoj zaštiti, prezentaciji i istraživanju. Nudi primere veština, dobrih praksi i efikasnog transfera znanja između različitih profesionalnih zajednica, kao i mogućnosti i preporuke za sistemsko uključivanje STEM u nauke o baštini. Namera je da se podigne svest o kulturnom nasleđu i naukama koje su uključene u upravljanje nasleđem, posebno istraživanje i zaštitu.
Izložba je zajednička aktivnost partnera u projektu, a Narodni muzej je bio vodeći partner za ovu aktivnost.

Izložba se otvara 18. novembra 2022, u 13 časova, u toku i povodom internacionalne konferencije Teaching STEM in Heritage Sciences, koja se održava na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Narodni muzej kao centralna muzejska ustanova Srbije i muzej nadležan za arheološko nasleđe, sa dugom tradicijom naučnih istraživanja koje i dalje sprovodi, najviše upravo u oblasti arheologije, bio je idealan partner u ovom projektu. Projekat se sufinansira od strane Erazmus+ programa Evropske unije.

O projektu:
HERISTEM – STEM in Heritage Sciences (HERISTEM – STEM u naukama o baštini)
Projekat Strateškog partnerstva okviru Erazmus+ programa https://www.heristem.edu.rs
Trajanje projekta: 2019–2022
Nosilac projekta:
Univerzitet u Beogradu, Filozofski fakultet, Odeljenje za arheologiju
Partneri:
Univerzitet u Ljubljani, Fakultet umetnosti, Odeljenje za arheologiju
Univerzitet u Zagrebu, Fakultet humanističkih i društvenih nauka, Odeljenje za arheologiju
Univerzitet u Sarajevu, Filozofski fakultet, Odeljenje za arheologiju
Univerzitet u Kembridžu, Odeljenje za arheologiju
Institut za zaštitu spomenika kulture Slovenije, Ljubljana
Narodni muzej Srbije, Beograd
Arhej d.o.o, Arheološka istraživanja

Detalji

Datum:
18.11.2022.
Vreme:
13:00 - 14:00
Događaj kategorija: