Loading Događaji

« All Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Otvaranje izložbe „Jedna (ne)obična muzejska priča“

16.05.2023. u 18:00 - 19:00

Otvaranje izložbe

JEDNA SASVIM (NE)OBIČNA MUZEJSKA PRIČA.
Pedeset dela iz Zbirke srpskog slikarstva 18. i 19. veka Narodnog muzeja Srbije

Velika galerija Narodnog muzeja Srbije
Utorak, 16. maj 2023, u 18 časova

 

Povodom obeležavanja Dana Narodnog muzeja Srbije, koji ove godine proslavlja 179 godina postojanja,  u Velikog galeriji Narodnog muzeja, 16. maja u 18 časova, otvara se izložba JEDNA SASVIM (NE)OBIČNA MUZEJSKA PRIČA. Pedeset dela iz Zbirke srpskog slikarstva 18. i 19. veka Narodnog muzeja Srbije.

U odnosu na dosadašnje izložbe dela iz Zbirke srpskog slikarstva 18. i 19. veka autor izložbe, muzejski savetnik Petar Petrović, je sačinio interesantan izbor zahvaljujući kojem ćemo imati priliku, ne samo da se upoznamo sa pedeset umetničkih dela, već kroz njih i sa istorijatom formiranja jedne od muzejskih zbirki. U hronološkom rasponu sežući od baroka do akademskog realizma među pedeset odabranih dela publika će imati priliku da vidi čak trideset dela koja se izlažu po prvi put. Ova postavka jedinstvena je i po tome što objedinjuje dela umetnika koji neprestano izazivaju pažnju stručne i šire javnosti, ona koja su retko izlagana, ali i brojna dela koja do sada nisu bila predmet izlaganja. Kako se Zbirka srpskog slikarstva 18. i 19. veka kontinuirano uvećava novim akvizicijama od kojih veliki broj čine pokloni naših darodavaca, sa posebnim pijetetom biće izložena dela koja su muzejsku zbirku obogatila poslednjih decenija.

Osnivanjem Narodnog muzeja Srbije ukazom načelnika Ministarstva prosvete, Jovana Sterije Popovića, 10. maja 1844. godine, započela je istorija sistematskog prikupljanja, baštinjenja i predstavljanja svedočanstava materijalne i duhovne kulture sa ovih prostora. Do savremenog trenutka, istorija Narodnog muzeja uključujući i Zbirku srpskog slikarstva 18. i 19. veka, deli sudbinu svetlih uspona i tragičnih padova iz naše prošlosti, te upravo zahvaljujući ovakvim izložbama imamo priliku da se podsetimo znanih i manje znanih umetnika, brojnih muzejskih kustosa i ličnosti koje su svojom delanjem doprinele da imamo muzej kakav zaslužujemo.

Kroz razmišljanje o umetnicima, istorijskim periodima, slikarskim pravcima, predstavljenim ličnostima i predelima iz korpusa Zbirke srpskog slikarstva 18. i 19. veka izložba JEDNA SASVIM (NE)OBIČNA MUZEJSKA PRIČA biće prilika da upoznamo nepoznato i još jasnije sagledamo ono znano.

Publika će moći da pogleda izložbu do 17. septembra 2023. godine.

Detalji

Datum:
16.05.2023.
Vreme:
18:00 - 19:00
Događaj kategorija: