Loading Događaji

« All Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

XXIII Međunarodna smotra arheološkog filma

22.05.2023.

XXIII MEĐUNARODNA SMOTRA ARHEOLOŠKOG FILMA

Narodni muzej Srbije

22 – 27. maj 2023.

U ponedeljak 22. maja u 18:30 časova, u Narodnom muzeju Srbije svečano će biti otvorena XXIII Međunarodna smotra arheološkog filma, koju Narodni muzej Srbije realizuje u saradnji sa Helenskom fondacijom za kulturu, Italijanskim institutom za kulturu, Institutom Servantes, Ruskim geografskim društvom i Kulturnim centrom islamske Republike Irana.

Počasni gost ovogodišnje Smotre je Republika Grčka – Helenska fondacija za kulturu, čiji filmovi „Povraćaj izgubljenog“ i „Dvanaest decenija otkrića“ otvaraju ovogodišnju smotru.  Na svečanom otvaranju smotre nastupiće hor Helenske fondacije za kulturu “Helenofonija“, pod dirigentskom palicom  Nefeli Papoutsaki. U program su ove godine uvrštena 22 filma iz 6 zemalja – Grčke (2), Italije (4) Španije (3), Rusije (2),  Irana (2),  i Srbije (9).

Kao i prethodnih godina odabrani filmovi se odlikuju visokim produkcijskim vrednostima, raznolikošću pristupa i atraktivnim vidovima interpretacije kulturne baštine, omogućavajući tako svim zainteresovanima, zaljubljenicima u drevne civilizacije, iščezle kulture i zaboravljene narode da drugačije sagledaju dragocene spomenike svetske baštine.

Međunarodna smotra arheološkog filma u Narodnom muzeju po prvi put je, u saradnji sa organizatorima Festivala u Roveretu, časopisom Archeologia Viva i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, realizovana 1998. godine. Od samog početka Smotra je zamišljena kao revija najnovijih filmskih ostvarenja dokumentarnog arheološkog filma, a poseban kuriozitet predstavlja činjenica da je Beograd jedan od retkih evropskih gradova čija kulturna javnost, iz godine u godinu, ima priliku da se susretne sa najkvalitetnijim filmskim ostvarenjima zahvaljujući kojima upoznajemo različite segmente jedinstvene i neprocenjive svetske kulturne baštine.

I ove 2023. godine kao i  prethodnih godina, nastavljamo saradnju sa Kulturno-umetničkim programom i Obrazovno-naučnim programom RTS-a, kao i sa Fondacijim „ Neozoik“.

Smotra će trajati od 22 – 27. maja 2023. u Narodnom muzeju Srbije. Filmske projekcije će tokom trajanja smotre počinjati svakog dana u 19.00 časova u  Narodnom muzeju Srbije. Celokupan program XXIII Međunarodne smotre arheološkog filma možete pogledati ovde.

Detalji

Datum:
22.05.2023.
Događaj kategorija: