U okviru izložbe Kritičari su izabrali 2019, Umetnik (ni)je prisutan, autorke Danijele Purešević, u likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda (14. januar – 7. februar) biće predstavljen performans iz dva dela Igora Stepančića u Narodnom muzeju, koji se može pratiti u dvosmernom lajv-strimu u Galeriji Kulturnog centra Beograd u Narodnom muzeju.

Prvi deo perfomansa biće izveden u ponedeljak, 14. januara od 12:30 časova i to kao dvosmerni lajv-strim LIVE, Mrtva priroda, Streaming, 2019. godina u Galeriji KC Beograd (Knez Mihailova 6) i Galeriji jugoslovenske umetnosti u Narodnom muzeju.

Prvi lajv-strim:

Umetnik Igor Stepančić je odabrao sliku Marka Čelebonoviće, Porodica  izloženu u okviru stalne postavke Narodnog muzeja, pred kojom se svojim nastupom bavi odnosima teme i umetnika, umetničkog dela, institucije muzeja – galerije i njihove refleksije u javnosti.

Posetioci su pozvani da učestvuju i sa umetnikom povuku potez u partiji šaha koju igra pred slikom.  Na posletku, umetnik će pojesti sve šahovske figure, bez obzira na poteze koje posmatrač povlači, pokazujući da, bez obzira na dijalog, umetnikova uloga  u stvaranju ili destrukciji ostaje ključna.

Gledanje ili razumevanje umetničkog dela, kao i o njegovo stvaranje, Stepančić vidi kao partijiu šaha. Neophodno je znanje, koncentracija, mudrost i strpljenje. Čak i za velemajstore, svaka nova partija je izazov pun neizvesnosti i iuzbuđenja. Stepančić ukazuje da se slični procesi dešavaju i tokom stvaranja i posmatranja umetničkog dela.

Drugi lajv-strim:

Posmatrač na drugom ekranu vidi sebe, kao u ogladalu, svoje reakcije na performans. Svojim prisustvom i gestom posmatrač utiče na sam tok performansa.

Performans će uživo biti emitovan i na društvenim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Jutjub

Uz dva ekrana tokom tri nedelje trajanja prformans se strimuje iz Narodnog muzeja u Galeriji KCB-a i iz Galerije u Narodni muzej.

Drugi perfomans Mrtva priroda sa kritičarkom biće izveden  u sredu, 16. janaura od 15:30 časova.