U okviru izložbe Kritičari su izabrali 2019, Umetnik (ni)je prisutan, autorke Danijele Purešević, u likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda (14. januar – 7. februar) biće predstavljen performans iz dva dela Igora Stepančića u Narodnom muzeju, koji se može pratiti u dvosmernom lajv-strimu u Galeriji Kulturnog centra Beograd u Narodnom muzeju.

Prvi perfomans LIVE, Mrtva priroda, Streaming, 2019. godinabiće izveden u ponedeljak, 14. januara.

Drugi perfomans biće izveden u sredu, 16. januara (15:30 č) kao dvosmerni lajv-strim Mrtva priroda sa kritičarkom u Galeriji KC Beograd (Knez Mihailova 6) i Galeriji jugoslovenske umetnosti u Narodnom muzeju.

Prvi lajv-strim

Umetnik Igor Stepančić i kritičarka Danijela Purešević „uče“ da igraju valcer ispred radova Raše Todosijeviće i Brace Dimitrijevića izloženih u stalnoj postavci Narodnog muzeja u Beogradu. Na ovaj način se takođe kontekstualizuju odnosi između umetnika i kritike, institucije i umetničkog dela i njihove refleksije u javnosti. U konkretnom strimu umetnik posebno ističe odnos između kusotsa/kritičara i umetnika u savremenom kontekstu.

Drugi lajv-strim

Posmatrač na drugom ekranu vidi sebe, kao u ogladalu, svoje reakcije na performans. Svojim prisustvom i gestom posmatrač utiče na sam tok performansa

Performans će uživo biti emitovan i na društvenim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Jutjub

Uz dva ekrana tokom tri nedelje trajanja prformans se strimuje iz Narodnog muzeja u Galeriji KCB-a i iz Galerije u Narodni muzej.