Следећи  наслеђе Београда као једног од центара отвореног за различите традиције и културна дешавања, представљамо вам међународни фестивал Rossi fest 2019, чији се концепт разликује од уобичајених садржаја у региону.

Мисија Rossi festa феста  је да на комуникативан и креативан начин, а на високом уметничком и научно-истраживачком нивоу представља релевантна дела историје музике путем радионица, предавања, трибина и концерата, као и да подстиче стварања нових музичких дела, а све наведено са посебним акцентом на идеју интеркултуралног дијалога у музици.

У складу са мисијом, осмишљен је тродневни програм фестивала на коме ће, поред светских класика, публика имати прилику да ужива у стваралаштву еминентних барокних композитора, Клаудија Монтевердија и Саломона Росија, али и у модерном музичком стваралаштву младих композитора који су своја дела написали специјално за овај фестивал.

Свечано отварање започеће пројекцијом филма Јозефа Рошлица о композитору по којем је фестивал назван.

Према речима директора фестивала, диригента Стефана Зекића, публици ће се, поред ансамбала Браћа Барух и Јеврејског камерног оркестра, као гости представити и ансамбли Barok Vokal (Мајнц, Немачка), солисти Института за уметничку игру (Београд), чланови ансамбла New Trinity Baroque (Србија/САД) и Синагогални ансамбл Берлин (Берлин, Немачка).

Значајан део програма Rossi festa посвећен је образовању и оснаживању студената музике и младих музичких професионалаца. Стога су поред концерата домаћих и страних извођача, у програм увршћена предавања еминентних музиколога др Ане Стефановић и др Тијане Поповић Млађеновић, конкурс за младе композиторе, као и мајсторски курс за младе оперске певаче предвођен реномираним мецоспораном Клаудијом Едер, професорком ХфМ у Мајнцу (Немачка).

Велики допринос одржавању фестивала, дали су и чланови уметничког одбора: проф. Зоран Ерић, композитор, проф. Ладислав Мезеи, председница хора Браћа Барух, Бранка Цвејић и професор, музиколог др Ана Стефановић.

Фестивал је организован уз подршку Амбасаде Израела, Јеврејске заједнице у Србији, Италијанског института за културу, Народног позоришта у Београду и других институција.

Активности свих дана фестивала су бесплатне и отворене за јавност.

Више о програму и учесницима фестивала можете наћи на интернет страници: www.rossifest.org