Sledeći  nasleđe Beograda kao jednog od centara otvorenog za različite tradicije i kulturna dešavanja, predstavljamo vam međunarodni festival Rossi fest 2019, čiji se koncept razlikuje od uobičajenih sadržaja u regionu.

Misija Rossi festa festa  je da na komunikativan i kreativan način, a na visokom umetničkom i naučno-istraživačkom nivou predstavlja relevantna dela istorije muzike putem radionica, predavanja, tribina i koncerata, kao i da podstiče stvaranja novih muzičkih dela, a sve navedeno sa posebnim akcentom na ideju interkulturalnog dijaloga u muzici.

U skladu sa misijom, osmišljen je trodnevni program festivala na kome će, pored svetskih klasika, publika imati priliku da uživa u stvaralaštvu eminentnih baroknih kompozitora, Klaudija Monteverdija i Salomona Rosija, ali i u modernom muzičkom stvaralaštvu mladih kompozitora koji su svoja dela napisali specijalno za ovaj festival.

Svečano otvaranje započeće projekcijom filma Jozefa Rošlica o kompozitoru po kojem je festival nazvan.

Prema rečima direktora festivala, dirigenta Stefana Zekića, publici će se, pored ansambala Braća Baruh i Jevrejskog kamernog orkestra, kao gosti predstaviti i ansambli Barok Vokal (Majnc, Nemačka), solisti Instituta za umetničku igru (Beograd), članovi ansambla New Trinity Baroque (Srbija/SAD) i Sinagogalni ansambl Berlin (Berlin, Nemačka).

Značajan deo programa Rossi festa posvećen je obrazovanju i osnaživanju studenata muzike i mladih muzičkih profesionalaca. Stoga su pored koncerata domaćih i stranih izvođača, u program uvršćena predavanja eminentnih muzikologa dr Ane Stefanović i dr Tijane Popović Mlađenović, konkurs za mlade kompozitore, kao i majstorski kurs za mlade operske pevače predvođen renomiranim mecosporanom Klaudijom Eder, profesorkom HfM u Majncu (Nemačka).

Veliki doprinos održavanju festivala, dali su i članovi umetničkog odbora: prof. Zoran Erić, kompozitor, prof. Ladislav Mezei, predsednica hora Braća Baruh, Branka Cvejić i profesor, muzikolog dr Ana Stefanović.

Festival je organizovan uz podršku Ambasade Izraela, Jevrejske zajednice u Srbiji, Italijanskog instituta za kulturu, Narodnog pozorišta u Beogradu i drugih institucija.

Aktivnosti svih dana festivala su besplatne i otvorene za javnost.

Više o programu i učesnicima festivala možete naći na internet stranici: www.rossifest.org