MUZEJ U SRCU GRADA

Tokom zimskog raspusta do 14. februara u Muzeju Vuka i Dositeja, koji je u sastavu narodnog muzeja, biće održana manifestacija Muzej u srcu grada. U Gospodar Jevremovoj 21 u zgradi nekadašnje Velike škole, odnosno Dositejevog liceja, smešten je Muzej Vuka i Dositeja u jednom od najstarijih sačuvanih beogradskih zdanja iz 18. veka.

Tokom zimskog raspusta deca i odrasli mogu odabrati neke od aktuelnih programa.

 

 

Predavanje
Blistavi i raskalašni Dimitrije
U četvrtak, 6. februara u 18 časova

Dimitrije Vuković Karadžić je bio srpski i ruski vojnik, vojni inženjer uglavnom uspešne karijere. Od njega se očekivalo da uz dobro obrazovanje i uspehe koje je postizao ostavi dostojan trag kao sin Vuka Karadžića.  Ipak, uprkos nadanjima porodice Karadžić, Dimitrije nije ispunio očekivanja. Ulaz je slobodan

 

Dečja radionica
Kada, gde i kako?
U petak, 7. februara u 12 časova

Radionica Kada, gde i kako? Namenjena je učesnicima uzrasta od 7do 10 godina. Tokom druženja učesnici zapisuju pitanja koja ih zanimaju u vezi sa muzejem, a potom dobijaju odgovore.  Potom obilazimo eksponate koje smo pominjali, i zajednički organizuemo  kviz. Po završetku kviza dve grupe učesnika dobijaju zadatak da kroz asocijacije pronađu u izložbenom prostoru pojedine predmete iz pitanja kviza. Tokom trajanja radionice, pratioci mogu da pogledaju izložbenu postavku. Učešće u radionici jse plaća 300 dinara.

 

Monodrama
Moj otac Vuk Karadžić
U nedelju, 9. februara u 12 časova

Još jedno izvođenje popularne monodrame Moj otac Vuk Karadžić u kojoj saznajemo o uspomenama i životu Vukove kćerke Mine Karadžić. To je sentimentalna životna ispovest Vukove ćerke Mine Karadžić koju u svom prepoznatljivom stilu interpretira glumica Ljiljana Jakšić, prenoseći zanimljivosti iz privatnog života, porodične poteškoće i priče o najznačajnijim događajima i ličnostima koje su, svojevremeno, okruživale Vuka Karadžića i oblikovale njegov život i stvaralaštvo. Cena ulaznice je 400 dinara

 

Predavanje
Ana Kraus, ljubljena prijateljice srca moga
U četvrtak, 13 februara u 18 časova

Predavanje o o Ani Kraus, Vukovoj životnoj saputnici pod nazivom „ljubljena prijateljice srca moga“. Kroz odabrane portrete, fotografije i bogatu prepisku između Ane i Vuka, upoznaćemo se sa životom ove, telom krhke, a voljom i karakterom snažne žene, koja je pratila Vukov neobuzdani životni put i stvaralaštvo.

 

Radionica
Potraga u Muzeju Vuka i Dositeja
U petak, 14. februara 12 časova

Radionica će biti održana u Muzeju Vuka i Dositeja, a namenjena je deci uzrasta od 7 do 10 godina. Umesto uobičajenog obilaska Muzeja, čim stignu, deca će upoznavati muzej traganjeo i otkrivanjem muzejskih predmeta. Po pronalasku zadatog predmeta, dobiće i objašnjenje o njemu. U završnici programa stvorićemo nešto što će nam ostati za uspomenu na osetu muzeju. Učešće u radionici se plaća 300 dinara.