Program Narodnog muzeja u manifestaciji „Muzeji za 10“

12 – 18. maj 2021.

Budućnost muzeja: nove ideje, nove prakse

 

Manifestacija „MUZEJI ZA 10“ je nacionalna muzejska inicijativa, najveća u Srbiji i jedinstvena u Evropi, koja se ove godine održava po sedmi put pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Koordinira je Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja – ICOM Srbija. Svi programi su besplatni.

 

Izložba

POD ZLATNIM I PLAVIM NEBOM

Ikone grčkih majstora od 15. do 19. veka u Narodnom muzeju u Beogradu

Otvaranje 10. maja

Rođenje Hristovo, XVI vek

Rođenje Hristovo, XVI vek

U okviru izbora autorke, muzejskog savetnika Branke Ivanić, u postavku je uvršteno 147 ikona. U odnosu na brojnost srpskih i ruskih ikona iz Zbirke poslevizantijske umetnosti Novog veka Narodnog muzeja, ikone grčkih slikara su ne samo najzastupljenije, već se među njima prepoznaje najviše ostvarenja velike umetničke vrednosti. Reč je o ikonama autora sa teritorija tradicionalnih grčkih zemalja, kao i sa šireg područja u okviru Osmanskog carstva i susednih zemalja, u kojem je grčka kultura ostajala prepoznatljiva.

Ikona je bila nezaobilazni predmet svakodnevnice pravoslavnog sveta. Neotuđivi deo ikone je signatura, ime svetitelja ili kompozicije. Svoje misli i poruke, sveta ličnost direktno i u realnom vremenu saopštava posmatraču tekstom, najčešće ispisanom na razvijenom svitku u ruci. Odnoseći sa na isti pojam, tekst i slika zajedno čine ikonu živom u duhu onoga koji je posmatra, u trenutku dok je posmatra. U vizantijskoj teologiji poštovanje ikona omogućavalo je pobožnima direktnu vezu sa božanskim, učeći da se čast koja se ukazuje slici prenosi na njen prototip. Stilski, najveći broj grčkih ikona iz Narodnog muzeja pripada italo-kritskom slikarstvu koje je od druge polovine 15. do sredine 17. veka bilo dominantno u hrišćanskim oblastima istočnog Mediterana i Jadrana.

Najveći priliv grčkih ikona u Narodni muzej odigrao se u decenijama između 1955. i 1975. kada je Beograd bio ključna tačka migracija stanivništva sa jugoistoka i iz zapadnih krajeva SFRJ. Zahvaljujući ovim višegodišnjim otkupima bilo je moguće oformiti celinu koja oslikava umetnička zbivanja u prošlosti kada je reč o poštovanju i rasprostranjenosti grčkih ikona kod Srba, istrajnih baštinika vizantijske kulture.

 

XXI Međunarodna smotra arheološkog filma

Atrijum Narodnog muzeja u Beogradu

12 – 19. maja 2021.

Narodni muzej u Beogradu ove godine Međunarodnu smotru organizuje tokom trajanja manifestacije Muzeji za 10 u saradnji sa: Institutom Servantes, Italijanskim institutom za kulturu, Gete institutom, Ruskim geografskim društvom, Helenskom fondacijom za kulturu, Mađarskim kulturnim centrom, Kulturnim centrom islamske Republike Iran, ambasadom Slovačke, ambasadom Poljske, ambasadom Arapske Republike Egipat, kao i samostalnim autorima iz Turske, Hrvatske, Severne Makedonije i Srbije.

Počasni gost ovogodišnje Smotre je Kraljevina Španija – Institut Servantes, čiji film Položaj žene u Novoj Kartagini otvara ovogodišnju smotru.

Tokom osmodnevnog trajanja smotre, posetioci će u okviru programa moći da pogledju 39 filmova iz 14 zemalja – Španije (5), Italije (4), Nemačke (1),  Egipta (2), Rusije (2), Poljske (1), Turske(1), Irana (1), Grčke (1),Mađarske (2), Slovačke (1), Hrvatske (1), Severne Makedonije (1) i Srbije (16). Filmovi svojim sadržajem u najvećoj meri donose novine iz sveta arheologije, u vidu reportaža, ali i obrazovnih filmova koji predstavljaju važna otkrića, kao i izuzetna dostignuća drevnih civilizacija. Odabrani filmovi su uglavnom bili prikazana na uglednim evropskim festivalima arheološkog filma, poput festivala u Roveretu u Italiji, Irunu u Španiji ili u nemačkom Kilu. Kao i prethodnih godina, filmovi se odlikuju visokim naučnim kvalitetom, ali i inovativnim pristupom kulturnoj baštini, omogućavajući na taj način, ne samo stručnjacima nego i svim zainteresovanim posetiocima da se upoznaju sa najnovijim arheološkim istraživanjima u svetu i kod nas.

Narodni muzej redovni je domaćin ove smotre od 1998. godine, kada je u saradnji sa organizatorima Festivala u Roveretu, časopisom Archeologia Viva i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, kod nas prvi put organizovana ovakva manifestacija. Smotra nema takmičarski karakter i od samog početka je zamišljena kao revija novijih ostvarenja u produkciji dokumentarnog filma.

Tokom trajanja Smotre biće održana i dva predavanja. U subotu 15. maja u 18 časova  predavanje Vinča i Vasić: Stoleće kasnije, održaće dr Vera Bogosavljević Petrović, muzejski savetnik Narodnog muzeja, a poslednjeg dana Smotre u sredu 19.05 u 18 časova predavanje Vučedol u prostoru i vremenu, održaće Jovan Mitrović, viši kustos Narodnog muzeja i Mirela Hutinec, direktorka Muzeja vučedolske kulture, Vukovar.

Filmske projekcije će počinjati svakog danom u 19.00 časova u atrijumu Narodnog muzeja, a ulaz  je besplatan. Molimo zainteresovane da poštuju obavezne mere zdravstvene predostrožnosti, kao i za razumevanje zbog ograničenog broja posetilaca.

Ovde možete pogledati program smotre.

 

15. maja u 16 časova

Koncert

Učenika i profesora Muzičke škole EVA

Atrijum Narodnog muzeja

 

U okviru manifestacije Muzeji za 10 učenici i profesori muzeičke škole Eva održaće koncert u atrijumu Narodnog muzeja. Obeležavajući 5. godišnjicu od osnicu od osnivanja Međunarodnog centra za muziku Eva music u subotu 15. maja od 16 časova nastupiće najbolji učenici, ali i profesora ove škole. Akustični prostor muzeja ispuniće zvuci klavira, gitare, flaute i violine, a posetioci će moći da upoznaju rezultate rada metoda Kraljevskog Britanskog muzičkog programa ABRSM po čijoj licenci ova škola radi.

Broj mesta je ograničen, pa molimo zainteresovane da obavezno svoj dolazak najave na adresu info@evamusic.rs

 

Svečano uručenje Nagrade Narodnog muzeja za najbolji master rad studenata istorije umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu u protekloj godini

18. maja u 09.30 časova

 

VR izložba

Rubensovi krugovi

Nesvakidašnje onlajn otvaranje 18. maja u 18 časova

 

Nakon što je zapažena izložba autora Jelene Dergenc, savetnika u Narodnom muzeju održana pre sedam godina, ovom prilikom ćemo omogućiti publici Narodnog muzeja da u virtuelnom prostoru od 18. maja 2021. godine uživa iz svojih domova u slikama čuvenih umetnika Antverpena s početka XVII veka.

Izložba će virtuelno biti otvorena u 18 časova, prvi put u u okviru događaja u kojem će se domaćin događaja, viši kustos Lidija Ham Milovanović i sama izmestiti u svet virtuelne postavke.

 

MUZEJ VUKA I DOSITEJA

 

 

Šetnja

Ambijentalna celina Područje oko Dositejevog liceja

 

Mesto okupljanja: Muzej Vuka i Dositeja

Vreme: 15. maj u 11 časova

Broj učesnika: 20

Trajanje: 60 minuta

 

Tokom trajanja manifestacije Muzeji za 10 Narodni muzej čini dodatni iskorak u prezentaciji kulturnog nasleđa. Pored programa za decu i mlade koji će se odvijati u bašti Muzeja Vuka i Dositeja, posetioci će moći da se priključe javnoj šetnji kroz istoriju ambijentalne celine Područja oko Dositejevog liceja. Ova celina obuhvata prostor  između ulica Kralja Petra, Gospodar Jovanove, Kapetan Mišine, Simine, Kneginje Ljubice, Braće Jugovića, Studentskog trga i Zmaja od Noćaja. Od 1989/1990. godine ona nosi status kulturnog dobra od izuzetnog značaja. Zaštićenu okolinu čine još dva gradska bloka između ulica Zmaja od Noćaja, Cara Uroša, Gospodar Jovanove i Kralja Petra utvrđena za kulturno dobro 1999. godine. O ambijentalnoj celini će govoriti muzejski savetnik Eliana Gavrilović.

Zbog oganičenog broja prisutnih obavezno je prijavljivanje na radionice@narodnimuzej.rs.

 

Radionica za decu

Predstavljamo vam…..Muzej Vuka i Dositeja!

 

Mesto: Muzej Vuka i Dositeja

15. maj u 13 časova

Uzrast: 7-10 godina

Broj učesnika: 10

Trajanje: 90 minuta

 

Vukov fes, Dositejev ,,Mezimac“ ili lepeza Mine Karadžić – šta su vaši omiljeni predmeti koje čuvamo u Muzeju Vuka i Dositeja? Da li želite priču o njima da podelite sa drugarima?

Otkrićemo vam trikove za snimanje video vođenja mobilnim telefonom. Pripremite se za trening u bašti Muzeja Vuka i Dositeja tokom kojeg ćete naučiti kako da ukratko i na zanimljiv način predstavite jedan predmet iz zbirke muzeja.

Zbog oganičenog broja prisutnih obavezno je prijavljivanje na  radionice@narodnimuzej.rs.

 

Šetnja

TRI ZDANjA NARODNOG MUZEJA

 

Mesto okupljanja: Muzej Vuka i Dositeja

Vreme: 16. maj u 11 časova

Broj učesnika: 20

Trajanje: 90 minuta

 

Narodni muzej u Beogradu organizuje šetnju namenjenu odraslima koja obuhvata obilazak i priču o zgradama Muzeja Vuka i Dositeja, Galerije fresaka i Narodnog muzeja. Jedna od njih je među najstarijim sačuvanim stambenim objekatima u Beogradu, druga je sagrađena na mestu nekadašnje sinagoge Bet Izrael, a treća je među najlepšim palatama Srbije s početka dvadesetog veka. Tri zgrade će povezati povest o najstarijoj muzejskoj ustanovi u našoj zemlji. Oa zgradama Narodnog muzeja govoriće kustos Dena Babajić.

Zbog oganičenog broja prisutnih obavezno je prijavljivanje na radionice@narodnimuzej.rs.

 

Šetnja

LAPIDARIJUM NARODNOG MUZEJA

 

Mesto okupljanja: Veliki barutni magacin, Beogradska tvđava , Donji grad

Vreme: 16. maj u 13 časova

Broj učesnika: 20

Trajanje: 60 minuta

 

O Zbirci rimskih kamenih spomenika iz Narodnog muzeja koja se čuva i izlaže u ambijentu Velikog barutnog magacina u okviru manifestacije Muzeji za 10 govoriće muzejski savetnik Veselinka Ninković. Biće reči o izloženim nadrgobnim stelama sa reljefima i natpisima, o žrtvenicim i izloženim rimskim sarkofazima.

 

Zbog ograničenog broja prisutnih obavezno je prijavljivanje na v.ninkovic@narodnimuzej.rs.

 

ARHEOLOŠKI MUZEJ ĐERDAPA, KLADOVO

Stalna postavka muzeja

Postavka Arheološkog muzeja Đerdapa prezentuje praistorijske, rimske, ranovizantijske ili srednjovekovne nalaze, u hronološkom rasponu od preko 10.000 godina. Veliki broj izloženih predmeta predstavlja istinske raritete, baštinu koja po važnosti prevazilazi granice Srbije. Trenutno je u galerijama Muzeja izloženo preko 1.500 prvorazrednih eksponata Zbirke Đerdap, otkrivenih na više od 100 lokacija ove regije. Svi predstavljaju različita dostignuća starih kultura, predmete iz svakodnevnog života praistorijskih zemljoradnika, običaje i verovanja kultura kamenih i metalnih doba, oruđa kojim su ljudi nekada pripitomljavali svoj svet, nakit i ukrase za odeću kojima su potvrđivali svoj status. Najbrojniji su predmeti rimske epohe, koji svedoče o rimskom osvajanju ove teritorije, uspostavljanju vlasti u ovoj, i tada, pograničnoj zoni, prihvatanju rimskog načina života: delovi vojne opreme, natpisi povodom izgradnje javnih objekata, neki izloženi u lapidarijumu ispred Muzeja, arhitektonski elementi luksuznih građevina, predstave mnogobrojnih bogova rimskog Panteona, zavetni natpisi, mermerni portreti, metalne, staklene i keramičke posude, svetiljke i luksuzni nakit.

 

Izložba

VEKOVI FETISLAMA – izložba u prostoru  Male sale Arheološkog muzeja Đerdapa u Kladovu

U susret obeležavanju 5 vekova od podizanja tvrđave Fetislam (1524 – 2024) a u sklopu nacionalne manifestacije Muzeji za 10 Arheološki muzej Đerdapa (Narodni muzej u Beogradu) i Biblioteka „Centar za Kulturu“ iz Kladova organizuju izložbu Vekovi Fetislama.

Originalno podignut kao tursko uporište u ratovima sa Ugarskom u 16. veku, Fetislam je sve do prve polovine 20. veka korišćen kao vojni objekat. U periodu od 1973 do 1984 godine započinju prva istraživanja tvrđavskog kompleksa kao i početni konzervatorski radovi na njegovoj obnovi. Iskopavanjima na prostoru Malog i delimično Velikog utvrđenja Fetislama otkriven je veliki broj predmeta najrazličitijeg karaktera koji osvetljavaju svakodnevni život vojne posade ali i drugih naseljenika tvrđave. Nalazi pronađeni tokom pomenutih istraživanja u najvećoj meri nisu do sada prezentovani široj publici. Ova izložba predstavlja samo jedan korak u prezentaciji dosadašnjih arheoloških rezultata istraživanja kasnosrednjovekovne i novovekovne tvrđave Fetislam, kao i života u periodu koji prethodi osnivanju utvrđenja.

 

Onlajn obrazovni program za škole i druge zainteresovane grupe

NARODNI MUZEJ NA ČASU

 

Besplatni program je namenjen školama, a u skladu sa obrazovnom misijom i potencijalom muzeja. Program je osmišljen za izmenjene okolnosti uslovljene pandemijom, sa ciljem da se omogući organizovano upoznavanje učenika sa kulturnom baštinom koju naš najveći i najstariji muzej čuva.

Prijavljivalje zainteresovanih na edukacija@narodnimuzej.rs

Napomena za nastavnike. Program se izvodi onlajn, koristeći platformu Zoom. Osmišljen je u skladu sa aktuelnim skraćenim trajanjem časovima, tako da traje 20 minuta.  Iz muzeja se uključuje kustos, a aktivnostima u učionici koordinira nastavnik. Preporuka je da učenici u učionici prate video vođenje preko računara ili projektnog platna ili ekrana, uz obavezno isključen mikrofon. Kustos komunicira direktno sa nastavnikom, koji po potrebi omogućava uključenje nekoga od učenika, a sve sa ciljem da se komunikacija tehnički vodi nesmetano i da omogućimo svim učenicima da prate video vođenje i uživaju u pričama iz Narodnog muzeja i Muzeja Vuka i Dositeja.

 

Muzej iz školske klupe izvodi se uz Power Point prezentaciju sa reprodukcijama i fotografijama uz direktna usmena objašnjenja kustosa koji će učenike provesti kroz priču. Na kraju, učenici će moći da postave dodatna pitanja.

Trajanje: 20 minuta

Video radionice se izvode uz direktno prikazivanje eksponata i objašnjavanje zadataka. Učenici će pratiti video radionicu, a po njenom završetku mogu da pristupe izradi crteža, skulpture ili drugog proizvoda radionice.

Trajanje: 20 minuta

Zakazivanje termina vrši se slanjem upita na elektronsku adresu:

edukacija@narodnimuzej.rs

Stojimo vam na raspolaganju za sva pitanja, predloge i sugestije. Više o programu možete pogledati ovde.