Formiranje muzeja

Galerija fresaka Narodnog muzeja u Beogradu jedinstvena je po svojoj funkciji i sadržaju, prikupljajući, čuvajući i predstavljajući na jednom mestu najviše domete srpske srednjovekovne i vizantijske umetnosti. U Galeriji se čuvaju kopije fresaka i odlivci skulptura koji svedoče o jedinstvenoj i značajnoj umetnosti zidnog slikarstva, ikonopisa, minijaturnog slikarstva i arhitekture nastale na teritoriji srednjovekovne Srbije i susednih zemalja Balkana, a mnoge kopije potiču iz spomenika koji su danas uništeni ili ugroženi.

Prvu inicijativu za kopiranje fresaka u cilju osnivanja Muzeja fresaka, kao i organizovanje izložbi u inostranstvu, pokrenuo je Komitet za kulturu i umetnost Vlade FNRJ 1947. godine. Inicijativa je rezultirala velikom Izložbom jugoslovenske srednjovekovne umetnosti, 1950. Godine, u palati Šajo (Čaillot) u Parizu. Za postavku je upriličeno 160 kopija fresaka i 105 odlivaka skulpture. Nakon završetka izložbe i povratka eksponata u zemlju, prvog februara 1953. godine otvorena je Galerija fresaka, kao drugi muzej te vrste u svetu. Osnovni fond kopija značajno je uvećao, sa dodatnom 441 kopijom, njen prvi direktor, Milan Kašanin, koji je koncipirao i prvu, osnovnu postavku Galerije. Tokom narednih decenija, Galerija fresaka se posvetila daljoj izradi kopija, prezentaciji i istraživanju dela koja pripadaju vizantijskoj tradiciji, među kojima su najbrojnija ona srpske srednjovekovne umetnosti. Od 1962. godine, u okviru Galerije funkcioniše i slikarsko-vajarski atelje. Galerija fresaka je pridružena Narodnom muzeju u Beogradu 1973. godine.

Galerija fresaka danas

Danas Galerija poseduje bogatu zbirku koja obuhvata oko 1.300 kopija fresaka spomenika nastalih u razdoblju od 11. do sredine 15. veka, kao i pojedine kopije ikona i minijatura iz istog perioda. U zbirci se nalazi i oko 300 odlivaka srednjovekovne monumentalne skulpture i epigrafskih spomenika. Sve kopije dela su akademskih umetnika specijalizovanih u toj oblasti. Njihove dimenzije, način izrade, kao i oštećenja, potpuno su verni originalima.

Namenska zgrada za Galeriju fresaka izgrađena je 1952. godine, na zemljištu koje je Jevrejska opština ustupila gradu Beogradu pod uslovom da budući objekat bude namenjen kulturi. Na tom mestu nekada se nalazila sinagoga Bet Izrael, koju su nacisti porušili 1944. godine.

galerijafresaka@narodnimuzej.rs

www.facebook.com/galerijafresaka

Saznaj više