Формирање музеја

Cпомен-музеј посвећен је великанима српске културе 20. века – Надежди Петровић, чувеној сликарки, оснивачу Прве југословенске уметничке колоније у Сићеву, и њеном брату Растку Петровићу, песнику, путописцу и ликовном критичару.

Музеј је постао део Народног музеја 1975. године захваљујући племенитом дару – легату Љубице Луковић, сестре Надежде и Растка Петровића, која је Музеју завештала сву своју имовину, укључујући и породичну кућу у којој је Спомен-музеј отворен. Осим радова Надежде Петровић, Љубица Луковић је Музеју завештала и вредну колекцију слика из збирке самог Растка Петровића, дела домаћих и страних уметника, као и разнородне уметничке, употребне и предмете култа ваневропоских култура које је Растко прикупљао, његова афричка и мексичка збирка. Драгоцен сегмент легата представља епистоларна грађа и рукописи, цртежи Растка Петровића, његова и библиотека, грамофонске плоче и путописни филмови. У оквиру легата чувају се и лични предмети, породичне фотографије и успомене из живота ових значајних уметника, данас изузетно драгоцени документи за разумевање и тумачење различитих аспеката њихових личности и стваралаштва.

Најзначајнију целину чини 30 радова Надежде Петровић, међу којима су Баварац, Бетовенова маска, Калуђер, Шљивик у Реснику, Мод Алан, као и седам акварела Растка Петровића, Бекство у Египат, Предео из џунгле, Оријентална играчица. Издвајају се и дела предводника историјских авангарди: бакропис Пабла Пикаса Жена са књигом, цртеж Амедеа Модиљанија Женски акт, цртеж Жана Коктоа Скица, слика Моиза Кислинга Полуакт девојке, графика Жоржа Руоа Глава Ибија, акварел Огиста Родена Женски акт, цртеж Макса Ернста Први значајан разговор са Химером итд. Целокупан уметнички материјал, од укупно 64 дела, чува с у оквиру постојећих збирки Народног музеја.

Прочитајте више о Збирци Надежде и Растка Петровића – легат Љубице Луковић.

Нажалост, због веома лоших услова у самој згради, Спомен-музеј је веома кратко био отворен за публику, до 1986. године. Фотодокументарни и студијски материјал, рукописна и књижна грађа из заоставштине Растка Петровића, чувају се тренутно у Документационом центру Народног музеја у Београду. Припрема се темељна обнова овог здања у Професорској колонији.

Контакт: dokumentacijanm@narodnimuzej.rs

Сазнај више