Хронолошки оквири

Збирка касноантичког новца садржи материјал који припада периоду од почетка владавине цара Диоклецијана, 284. године, до пада Западног римског царства (476. године)

Сведоци опадања Римског царства

Појединачни налази златног, сребрног и бронзаног новца, као и оставе, сведочанства су монетарне историје централног Балкана и збивања, посебно на Дунавском лимесу који је пред налетима варварских племена постао војна област од изузетног значаја за очување римских територија.

У исто време, материјал из колекције важан је извор информација о раду римских ковница, нарочито са простора Балкана. Међу њима посебан значај има ковница у Сирмијуму, отворена у време цара Константина Великог 320. године, а која је током римске владавине с прекидима деловала до краја 4. века.

Репрезентативни примерци

Репрезентативне примерке новца у збирци представљају емисије церемонијалног карактера, додељиване заслужним личностима из редова војске и администације. По свом значају нарочито се издвајају златне мултипле Валентинијана И и Констанција Гала, као и Диоклецијанов бронзани медаљон.

Кустос: Татјана Бенџаревић, музејски саветник

t.bendzarevic@narodnimuzej.rs

Прочитајте више