Narodni muzej redovni je domaćin smotre Arheološkog filma od 1998. godine, kada je u saradnji sa organizatorima Festivala u Roveretu, časopisom Archeologia Viva i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, kod nas po prvi put organizovana ovakva manifestacija. Smotra nema takmičarski karakter i od samog početka je zamišljena kao revija najnovijih ostvarenja u produkciji dokumentarnog filma. Beograd je jedan od retkih evropskih gradova čija kulturna javnost ima prilike da se upozna sa najnovijim filmskim ostvarenjima iz oblasti arheologije i srodnih naučnih disciplina.

Svi prikazani filmovi odlikuju se visokim naučnim kvalitetom, ali i atraktivnim pristupom kulturnoj baštini, te tako omogućavaju ne samo stručnjacima već svima onima koje privlače stare civilizacije da se upoznaju sa značajnim i dragocenim svetskim spomenicima. To su uglavnom novosti i reportaže ali i obrazovni filmovi koji predstavljaju važna otkrića, izuzetna dostignuća prošlosti iz različitih civilizacijskih perioda. Publika ima priliku da se na atraktivan i interesantan način upozna sa najnovijim arheološkim istraživanjima kod nas i u svetu.

Od 2004. godine izbor filmova sa arheološke smotre u Narodnom muzeju prikazuje se i u drugim gradovima Srbije, Republike Srpske i Crne Gore u saradnji sa lokalnim muzejima.

Tokom godina našu smotru su podržali: Austrijski kulturni forum, Gete institut, Institut Servantes, Kulturni centar Islamske Republike Iran, Ruski dom, Francuski institut, Helenski fond za kulturu, Institut Konfucije, kao i ambasade Belgije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Velike Britanije, Indije, Indonezije, Kipra, Makedonije, Meksika, Sjedinjenih Američkih Država, Turske, Hrvatske, Crne Gore, Švajcarske.

Ivana Minić, koordinator smotre,

i.minic@narodnimuzej.rs

Pročitajte više