Прва међународна тематска изложба – Сва лица културе. Сликарство и живот учењака древне Кине, отворена је у Народном музеју у Београду у петак 14. децембра од 19 часова.

Реч је о гостовању Националног музеја Кине из Пекинга. У настојању да представи различите аспекте живота вешевековне елитне друштвене групације литерата, односно учењака који су истовремено били државни службеници, одабрана поставка обилује разноврсним материјалом: Од предемета ликовне и примењене уметности, који сведоче о њиховим уметничким изразима и трагањима, до детаља који су били делом свакодневице, осликавајући естетска полазишта и морална уверења.

Учењаци су чинили елитни друштвени слој својствен древној Кини, који је представљао ослонац политичког, моралног и грађанског живота традиционалног кинеског друштва.Међу више од 100 експоната, посетиоци изложбе Сва лица културе. Сликарство и живот учењака древне Кине биће у могућности да се упознају и уживају у дометима традиционалног кинеског сликарства, калиграфије, керамике, у предметима од жада, кинеској бронзи, деловима намештаја и текстилу.

Посетиоци изложбе ће моћи да се упознају са знањима и вештимнама којима су кинески литерати морали овладати ради стицања личне целовитости, попут сликања и калиграфије, музике, шаха, проучавања списа са свитака и многих других.

Одабраним експонатима изложбе Сва лица културе. Сликарство и живот учењака древне Кине који отеловљавају лепоту и узвишеност, јединство живота и духовности, складчовека и природе, пружа се увид у аутентичан свет кинеске уметности.

Спајајући ликовни израз са личним животом, укључујући навике, обавезе и слободно време, прича о кинеским учењацима темељи се на кинеској историји и филозофији.  Приближавањем „свих лица културе“ кинеске традиционалне уметности публици Народног музеја у Београду, омогућићемо унапређење познавања изузетног цивилизацијскогнаслеђа кинеске културе.

Пратећи програми изложбе:

 

Галерија