Digitalizovana arhivska i dokumentarna građa

Projekat digitalizacije arhivske i dokumentarne građe Narodnog muzeja u Beogradu

Odeljenje za arhivsku i dokumentarnu građu Narodnog muzeja u Beogradu radi na digitalizaciji ove vrste građe iz svojih fondova. Tematski povezana dokumenta sukcesivno će biti objavljivana putem internet prezentacije Narodnog muzeja. Svaki dokument koji bude prezentovan sadržaće kratak sažetak i opis.

Digitalizaciju ovih vrednih dokumenata ne shvatamo samo kao nužnost u procesu njihove zaštite,  već i kao izvor koji će postati dostupan svim istraživačima koji proučavaju istorijate muzeja, arheologije ili istorije umetnosti. Posetioci internet prezentacije imaju priliku da zarone u dokumenta koja govore o stalnoj, dugogodišnjoj borbi osnivača i čuvara Narodnog muzeja da Muzej pronađe svoj identitet, te da opravda i potvrdi svoj položaj centralne ustanove zaštite u Srbiji.  Značajni deo arhivske i dokumentarne građe se odnosi i na brojna iskopavanja koja su vršena pod nadzorom prvih upravitelja i saradnika Narodnog muzeja. Kako se neka od ovih iskopavanja nastavljaju i u naše doba, smatramo da je od presudne važnosti upoznavanje sa metodima i rezultatima najranijih arheoloških ikopavanja u Srbiji. Drugi posetioci mogu da zastanu i upoznaju se sa „duhom vremena“ o kome ovi dokumenti svedoče.  Podsećanjem na teme iz prošlosti Muzeja, pokušaćemo da utičemo i na status koji Narodni muzej ima u sadašnjosti.

Napomena: Narodni muzej u Beogradu zadržava sva prava vezana za objavljivanje i korišćenje arhivske i dokumentarne građe.

Koordinator: Jelena Premović

j.premovic@narodnimuzej.rs

dokumentacijanm@narodnimuzej.rs

Pročitajte još

GRAČANICA

Saznaj više

Virtuelna galerija

Saznaj više

Beogradska mumija

Saznaj više